ŞTO
"1971'den Bu Yana Tüccarın Yanında"
Tuz Gölü Üstünde Domates Kurusunun İlk Mahsulünü Aldık
________________

Geçtiğimiz sene, İlçemizin tarıma dayalı sanayisini geliştirmek adına ilçemizin önemli bir tahıl potansiyeli olan bölgelerinde, alternatif ürün olan domatesi işleyebilmek için, Odamız öncülüğünde ön fizibilite çalışmaları yapmıştık. Odamız ile Ziraat Odası organizasyonluğunda 20 kişilik heyet İzmir Torbalı’ya giderek; Torbalı’nın tarıma dayalı sanayisi, Torbalı’daki kuru domates fabrikalarını ve doğal domates kurutma alanlarını ziyaret edip, üretim ve pazarlama aşaması hakkında bilgi almıştık.
Gerekli gözlem ve bilgileri edinip, ihracat potansiyeli yüksek olan bu sektöre adım atmak için gerçekleştirmiş olduğumuz bu ziyarette elde ettiğimiz tecrübe ile birlikte bu sezon Dünya’da ve Türkiye’de bir ilk olan Tuz Gölü üzerinde domates kurutmayı başardık. Böylelikle domates kurusundan ilk deneme mahsulümüzü almış olduk.
Geçtiğimiz günlerde de elde edilen mahsullerin analizi için Ticaret Odası Başkanımız Levent Koçak ile Ziraat Odası Başkanımız Hikmet Bozkurt İzmir-Torbalı’ ya gittiler. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ile görüştükten sonra heyet ile birlikte Torbalı Kuru Domates fabrikalarını ve kuru domates ihracatçılarını ziyaret ettiler. Tuz Gölü üzerinde kurutulan domatesler analizlerden olumlu sonuç aldı. Domates kurularının renk ve tat değişimi olmadığı gibi tuz ve nem oranının oldukça dengeli olması sebebiyle Torbalı’daki ihracatçılardan da tam not alındı.
Ticaret Odası olarak Dünya’da ve Türkiye’de bir ilki başararak, Tuz Gölü üzerinde doğal domates kurutulmasına öncülük etmeye ve projemizi geliştirip, hem doğal domates kurutma hem de Meyve-Sebze Kurutma Tesisi kurulmasına yönelik yatırımcılara rehberlik etmeye devam edeceğiz.

Tuz Gölü Üstünde Domates Kurusunun İlk Mahsulünü Aldık